Якщо законодавчо розсилання інформації через месенджери не дорівнює паперовим повісткам, громадяни зможуть її ігнорувати. Водночас триває робота над законопроектом про реєстр ухилістів.

Про це член комітету ВР з питань національної безпеки "слуга народу" Федір Веніславський сказав у коментарі «Фокусу».

Він пояснив, що надсилання повісток через месенджери (WhatsApp, Telegram, Signal тощо) — це лише один із варіантів інформування військовозобов'язаних українців, що їм потрібно прийти в територіальний центр комплектування та соцпідтримки (ТЦК, колишній військкомат).

"Це повідомлення, що військовозобов'язаному потрібно з'явитися до ТЦК, щоб пройти процедуру уточнення даних, можна отримати повістку", - коментує нардеп.

За його словами, зараз депутати опрацьовують різні варіанти того, як інформувати військовозобов'язаних чоловіків про необхідність з'явитися до територіального центру комплектування.

Популярні статті зараз

Налагодили ласу схему: як пилять державні гроші у Вишневій міській раді

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Справи погані: скільки дронів розробляє РФ порівняно з Україною

Они точно есть у каждого: названы привычки, которые способны изуродовать лицо

Все новости

"У цьому випадку [в ефірі телемарафону] я висловив свою суб'єктивну точку зору як юрист. Я відштовхувався від того, що в чинних процесуальних кодексах дозволяється інформувати учасників судового процесу про наступне засідання через месенджери. Якщо є доказ того, що учасник процесу отримав повідомлення, то він вважається належним чином поінформованим", – пояснив Веніславський.

Втім, якщо законодавчо розсилання інформації через месенджери не дорівнюватиме паперових повісток, це дозволить українцям ігнорувати такі повідомлення, якщо вони не захочуть йти до ТЦК. Але Веніславський вважає, що за допомогою сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій терцентри могли б отримати певний замінник паперових повісток у вигляді цифрового підпису або на кшталт цього.

"Технічно такі можливості є, але це вимагає розробки правової бази, тож будемо над цим працювати", - додає він.

Також Вениславський працює над власним законопроектом щодо так званого реєстру "уклоністів". Його ідея така: якщо військовозобов'язаний був належним чином поінформований про необхідність з'явитися до ТЦК, але не прийшов – наприклад, двічі поспіль, то терцентр матиме право оприлюднити особисті дані – ім'я, прізвище, якісь ідентифікаційні ознаки в окремому переліку. Після того, як чоловік все ж таки виконає своє зобов'язання, інформацію з реєстру буде вилучено.

"Якщо людина була належним чином, можливо через той же месенджер, поінформована і підтвердила, що отримала виклик до територіального центру, але не з'явилася, то це означає, що вона свідомо не виконує свого конституційного обов'язку захищати Батьківщину", - коментує парламентарій.

За його словами, оприлюднення особистих даних, серед іншого, може виконувати функцію певного громадського тиску на чоловіка, який ухиляється від прибуття до ТЦК.

Конкретного законопроекту про реєстр ухилянтів очікується, за його словами, за місяць-два.